REGRESYON GENEL
Regresyon genel anlamda; zihinsel, duygusal ve fiziksel bir problemi çözmek amacıyla o problemin sebebini oluşturan olayların bilinçdışındaki kayıtlarına ulaşmak olarak tanımlanabilir. Çünkü herhangi bir probleme neden olmuş bulunan tüm “öğrenmeler” o kişinin bilinçdışında saklı durumdadır.
Regresyon “gerileme, geriye gitme” anlamına gelen ve batı dillerinde kullanılan bir sözcüktür. Regresyon uygulaması bağlamında bunu problemlerin kaynağına ulaşmak için zamanda geriye doğru gitmek anlamında kullanılmaktadır.
Regresyon uygulaması, beynin sağ yarımküresi ile bağlantılı olan zihinden, enformasyon çekmek için (sözel ve betimleyici dil aracılığıyla) beynin sol yarımküresini kullanır. Bu süreç, bilinçdışı deneyimleri bilinç düzeyine taşıyarak onların üzerinde çalışabilmemizi sağlar.
Regresyon uygulaması yoluyla; her türlü korku, endişe, fobi, panik atak, öfke, nefret, değersizlik, suçluluk, obsesyonlar, madde bağımlılıkları, ilişkiler, yaşam içinde tekrarlayan ve kişiyi mutsuz eden döngüler vs. ile fiziksel ve psikolojik tüm travmaların yanı sıra fiziksel rahatsızlıklarla da çalışılabilmektedir.
Ağır psikiyatrik vakalarda regresyon uygun değildir. Regresyon seansına gelmeden önceki 24 saat içinde alkol veya benzeri beyin fonksiyonlarını etkileyen bir madde alınmamış olmalıdır.
Çoğu durumda öncelikle kişinin bu hayatıyla ilgili bir tarama yapılır ve eğer soruna sebep olan travmatik veya travmatik etki yapmış durumlar varsa bunlar temizlenir.
Uygulama esnasında danışan; anılar, duygular, bedensel hisler aracılığı ile zamanda geriye doğru (geçmişe) yönlendirilir ve genellikle bilinçli zihniyle ulaşamadığı ancak zihnini, duygusal dengesini ve bedensel sağlığını etkileyen geçmişten gelen çatışmaları çözmeye teşvik edilir. Bu, tıpkı derine batmış ve fiziksel rahatsızlığa sebep olan bir dikeni çıkarmaya benzetilebilir. Diken çıkarıldığında semptomlara da ihtiyaç kalmaz.
Uygulayıcı danışana müdahale etmeden, sadece yönlendirir. Bu bağlamda seansta veya seanslarda elde edilen ilerleme danışanın kendini bilinçdışına ne ölçüde açtığı ile ilgilidir. Regresyon danışanın hızıyla ilerlenen bir süreçtir.
Danışan seans boyunca olup biten her şeyin farkındadır ve sonrasında herşeyi hatırlar.
Bazı durumlarda herhangi bir sorunun kökeni araştırıldığında kişinin şu anki yaşamında o sorunun ortaya çıkması için yeterli miktarda sebep bulunmayabilir. Bu durumda danışan, uygulayıcı tarafından bebeklik, rahim anıları veya geçmiş yaşam anılarına yönlendirilebilir. Kimi durumda uygulama esnasında bu anılar kendiliğinden de açığa çıkabilmektedir.
Regresyon yoluyla çeşitli problemlerin bu yaşamdaki köklerine ulaşılabilmesinin yanı sıra, geçmiş yaşam anılarına da ulaşmak mümkün olabilir. Regresyon terapisi için geçmiş yaşamlar olduğuna ve reenkarnasyona inanmak gerekmez. Bu yaşama ait olmadığı kesin olan bir hikâye ortaya çıktığında, bu hikâyenin sadece, danışan için şifaya vesile olmak üzere bilinçdışı tarafından sunulmuş bir senaryo olarak da görülmesi mümkündür. Önemli olan bu öykünün ve bu öykü dâhilinde yapılan çözümlemenin danışanın otomatik bilinçdışı duygusal ve davranışsal tepkilerini, zihinsel şartlanmalarını ve kalıplarını, özetle fiziksel, duygusal veya psikolojik problemlerini çözmesi bağlamında işe yaramasıdır. Regresyonda esas olan, ortaya çıkan anıların ne olduğu değil, sorunun çözülüp çözülmediğidir.
Regresyon uygulamaları bağlamındaki en etkili sonuçlar, seans esnasında kişinin günlük zihnini akışa müdahale etmeyecek şekilde geriye çektiği ölçüde gerçekleşir.
Bilinmesi gerekir ki regresyon; tıbbi, psikolojik veya psikiyatrik tedavi yerine geçebilecek alternatif bir yöntem değildir.
Seans esnasında danışan tarafından ifade edilen her şey tamamen mahremdir, danışan dilediğini dilediği kadarıyla diğerleri ile paylaşabilir, ancak uygulayıcı tarafından danışanın izni olmadan kimseyle paylaşılamaz.